Международен ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН

Международен ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН

„ПОМНИМ! ПРИЕМАМЕ! ПОДКРЕПЯМЕ!“

   В изпълнение на дейности по Националната програма за превенция и контрол на ХИВ и СПИ в Република България 2021-2025 г. предстои провеждане на третия етап от Национална АНТИСПИН кампания, с който всяка година в третата неделя от м. май се отбелязва Международния ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН (International AIDS Candlelight Memorial). Тазгодишното мото на международната кампания е: „Помним! Приемаме! Подкрепяме!“.

   Кампанията има за цел да почете паметта на жертвите на ХИВ/СПИН и да насочи вниманието към този обществен проблем като повиши обществената информираност за ХИВ и да отбележи, че превенцията, лечението, грижите и услугите за подкрепа на лицата с ХИВ са достъпни за всички, които се нуждаят от тях. Също така отбелязването на деня предоставя възможност за оспорване на стигмата и насърчаване на диалога в общността, като същевременно подчертава необходимостта от запазване на напредъка, постигнат в спирането на епидемията и от постигане на по-голям напредък в бъдеще.

   С оглед спецификата на настоящия етап на кампанията, Регионална здравна инспекция – Пловдив ще отбележи Международния ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН като организира вечерно бдение със свещи във формата на панделка, което ще се състои на 19 май (неделя) от 20.00 ч. до 21.00 ч. на площад „Стефан Стамболов“ пред община Пловдив.

   Всички граждани, желаещи да изразят съпричастността си към засегнатите от болестта и към проблема ХИВ/СПИН, могат да се включат във вечерното бдение на 19 май и като запалят свещ на прозореца на домовете си в 21.00 ч. като знак на почит към жертвите на СПИН и подкрепа на близките им.

   Мероприятието ще се проведе със съдействието на община Пловдив, съвместно с БМЧК и Студентски съвет към Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“.