Здравословно хранене при бременни

Изискванията към храненето по време на бременност и при кърмене не се различават значително от тези за нормално добре балансираното хранене. Общите принципи за здравословното хранене - разнообразие, балансираност и умереност важат и тук. Храната, която се консумира по време на бременност, дори и преди, и след раждане има важно значение за здравето Ви, за нормалното развитие на плода и раждането на здраво бебе. Здравословното хранене на майката осигурява и пълноценно кърмене.

Хранене при бременни жени:
 1. Не е необходимо да се яде за двама – Противно на широко разпространеното мнение, че бременната жена трябва да “яде за двама”, бременните жени нямат нужда от удвояване на храната. Това най-много да доведе до наддаване на теглото, а оттам и до др. усложнения. Бременната се нуждае от около 300 до 500 ккал дневно в повече от обикновената дневна нужда ( 2000- 2500 ккал), за да поддържа бързия растеж на плода, увеличаването на матката, плацентата и др. тъкани. Тези 300 ккал могат да се доставят от 2 ½ чаши нискомаслено мляко или хлебче със сирене, или сандвич с риба тон.
 2. Бременната жена има нужда от повече белтък – Белтъците са ключов компонент на новосинтезираните тъкани. Допълнителното количество белтък може да се получи от около 50 гр месо или 1 ½  чаша мляко. Червените меса (телешко, агнешко, свинско), птичето месо, рибата, яйцата, млякото, млечните продукти са добри източници на белтък. А бобовите храни (боб, леща, грах, соя), ядките и семената са източници на ценния растителен белтък.
 3. Необходимост от повече фолиева киселина – През първите месеци от бременността приемът на фолиева киселина по 400 мг дневно е задължителен и е препоръчително да продължи поне до края на 1-вото тримесечие. Дефицитът на фолиева киселина може да бъде причина за отлепване на плацента и аборт, забавено развитие на плода, преждевременно раждане и др. Препоръчително е да се приема фолиева киселина като хранителна добавка. Заедно с това да се консумират храни богати на фолати (листните тъмнозелени зеленчуци, бобови, цитрусови плодове, пълнозърнест хляб, ядки и др. зърнени закуски).
 4. Необходимост от повече калций и витамин Д – Бременната жена се нуждае от тези елементи, за да запази плътността на костите си и да осигури нормално скелетно развитие на плода. Млякото и млечните продукти са най-добрите източници на високоусвоим калций. Бременните жени трябва да консумират поне 2-3 чаши нискомаслено кисело или прясно мляко или сирене (около 100 гр) всеки ден. С добро съдържание на калций са зърнените и бобовите храни ,също и ядките и семената (бадеми, орехи, слънчогледово и сусамово семе).Калций има също в зелените листни зеленчуци, рибата. Витамин Д е необходим за всмукването и усвояването на калция от храната. Той се съдържа в мазни риби, рибни масла, яйца, обогатени с витамина зърнени закуски. Основен източник на вит. Д е слънцето, което способства за образуването му в кожата под въздействието на UV лъчите.
 5. Необходимост от желязо –Бременната жена се нуждае от повече желязо. Желязото е съставна част на хемоглобина, който доставя кислород до всички тъкани в организма. Червените меса (телешко, свинско, агнешко) са особено богати на желязо. Добри източници също са птичето месо и рибата, пълнозърнест хляб и зърнени продукти, зелени листни зеленчуци (коприва, спанак, лапад, салата), бобови храни, яйца и сухи плодове. При нисък прием на желязо бременните жени са изложени на риск от анемия. Желязодефицитната анемия може да повиши риска от раждане на бебе с ниско тегло и то да развие железен дефицит.
 6. Необходимост от витамин А, Витамин С – Може да се консумират без ограничение зеленчуци като моркови, домати, чушки, грах, карфиол, зеле, зелен лук и чесън, а от плодовете – ябълки, цитрусови плодове, ягоди, кайсии, праскови, пъпеши и др.
 7. Необходимост от вода и течности – При бременност е препоръчително да се пият от 8 до 12 чаши течности на ден, вкл. мляко, сокове и вода.
 8. Да се използва йодирана сол – Ниският прием по време на бременност създава висок риск за изоставане в умственото развитие на новороденото.
 9. Консумация на алкохол и напитки, съдържащи кофеин – Тъй като алкохолът и кофеинът преминават през плацентата, не се препоръчва да се консумират алкохолни напитки, а напитките с кофеин бременните да консумират в ниски количества.

При пълните вегетарианки, които не консумират храни от животински произход и не могат да си набавят основните елементи като пълноценен белтък, витамини, калций, желязо, е необходимо да запомнят следната формула:

Бобови храни + зърнени храни + ядки + семена = доброкачествен белтък

Хранене при кърмачки:

Храните, които избирате по време на кърмене, са важни за осигуряване на добро здраве за Вас и Вашето бебе. Хранителните потребности на жената по време на кърмене са значително увеличени. Кърмещата жена се нуждае допълнително от около 600 ккал дневно през първите 6 месеца за секретиране на нормално количество кърма.

Принципите за здравословното хранене са валидни и за кърмещата жена:

 1. Разнообразие на храните, което се постига чрез ежедневна консумация на поне един представител от основните групи храни (зърнени, зеленчуци, плодове, мляко и млечни продукти, риба, яйца, месо, бобови храни и ядки)
 2. Ограничаване на мазнините, особено на животинските
 3. Достатъчна консумация на храни, източници на калций- мляко и млечни продукти, за предпочитане на нискомаслени.
 4. Достатъчен прием на продукти, източници на белтъци- риба, яйца, месо(постно), бобови храни и ядки.

Секретирането на кърма изисква допълнителни количества вода. При кърмене е необходимо да се пият течности – от 8 до 10 чаши дневно. Вода, айрян и неподсладени сокове са  добрият избор.

Алкохолът и кофеинсъдържащите напитки да се избягват.