31 МАЙ-Световен ден без тютюнопушене

Ежегодно, започвайки от 1988 година, на 31 май се провежда Световния ден без цигарен дим. Повече от 160 страни са подписали Рамковата Конфенция за борба с тютюнопушенето на Световната здравна организация, която забранява използването на термини, които могат да изградят грешно впечатление, че някое тютюнево изделие е по-малко вредно от друго. По-малко от 10% от пушачите знаят, че с една лека или ултралека цигара организмът получава толкова катран, колкото и от една обикновена цигара. Тютюнопушенето вече убива по 1 на всеки 10 възрастни по целия свят.

По традиция на този ден се призовава всеки пушач да се опита да положи началото на отказване от тютюнопушене в името на собственото си здраве, както и на здравето на близки и приятели, които присъстват в обкръжението му като пасивни пушачи.

Причината за високия здравен риск, до който водят цигарите е съставът им. В тях се съдържат над 7000 химични вещества, от които поне 250 са определени като опасни, а 50 като канцерогенни (причиняващи рак). Проучвания на СЗО са установили, че при непушачите, които живеят с пушач, рискът от рак на белия дроб е 20-30% по-голям.

Вредите от тютюнопушенето зависят от:

Общото количество изпушени цигари;

Общото време, през което е пушено;

Кога е започнато. Колкото по-рано, толкова повече негативни ефекти;

Съдържанието на катран в една цигара;

Дали сте изложени на допълнително пасивно пушене;

1.ВРЕДИ ОТ ТЮТЮНОПУШЕНЕТО ВЪРХУ СЪРЦЕТО И КРЪВОНОСНИТЕ СЪДОВЕ

Тютюнопушенето ускорява прогресията на атеросклерозата. При нея кръвоносните съдове постепенно се запушват от мастни плаки, съдържащи “лош” LDL-холестерол. Атеросклерозата в днешно време започва още в детска възраст с жълтеникави мастни петна. Мастните петна с времето се превръщат в плаки, които често се разкъсват, тромбозират и запушват напълно съдовете/атеросклероза/. Вредите от тютюнопушенето върху сърцето и кръвоносните съдове включват:

Увеличава риска от исхемична болест на сърцето;

Увеличава риска от инфаркт;

Увеличава риска от инсулт;

Увеличава риска от атеросклероза и запушване на кръвоносните съдове на крайниците.

Води до спазъм на кръвоносните съдове, краткотрайно повишаване на кръвното налягане и пулса.

Изчерпва антиоксидантите в тялото и увеличава риска от злокачествени и дегенеративни заболявания.

Увеличава общия холестерол.

Влошава съотношението “добър” HDL-холестерол/“лош” LDL-холестерол и ускорява прогресията на атеросклерозата.

Увеличава фибриногена и тромбоцитите. По този начин увеличава съсирваемостта на кръвта и намалява ефективността на лекарствата за “разреждане” на кръвта (аспирин и др).

Въглеродният окис намалява количеството пренасян кислород от червените кръвни клетки. Влошава задух от всякакъв произход, анемии. Влошава храненето на тъканите.

2.ВРЕДИ ОТ ТЮТЮНОПУШЕНЕТО ВЪРХУ ДИХАТЕЛНАТА СИСТЕМА

Рисков фактор за развитие на хроничен бронхит;

Рисков фактор за развитие на емфизем и ХОББ (хронична обструктивна белодробна болест).

Рисков фактор за астма;

Най-големият рисков фактор за рак на белия дроб. 90% от всички случаи са поради тютюнопушене. Почти 100% от дребноклетъчния рак на белия дроб (с много лоша прогноза) се дължи на цигарите.

Увеличен риск от развитие на пневмонии;

3.ВРЕДИ ОТ ТЮТЮНОПУШЕНЕТО ВЪРХУ НЕРВНАТА СИСТЕМА

Увеличен риск от депресия.

Увеличен риск от деменция.

4.ВРЕДИ ОТ ТЮТЮНОПУШЕНЕТО ВЪРХУ УСТНАТА КУХИНА

Увеличен риск от орофарингеален рак – устна, език, уста, гълтач;

Увеличен риск от периодонтит, загуба на зъби;

Жълтеникаво оцветяване на зъбите;

Халитоза – лош дъх;

Увеличен риск от предракови състояния – левкоплакия;

5.УВЕЛИЧЕН РИСК ОТ ИНФЕРТИЛИТЕТ И ИМПОТЕНТНОСТ ПРИ ТЮТЮНОПУШЕНЕ

Импотентност при мъжа. Тютюнопушенето е ключов фактор в еректилната дисфункция;

Безплодие при жената. Нарушава хормоналната секреция, развитието на фоликулите ендометриума и др.

6.ВРЕДИ ОТ ТЮТЮНОПУШЕНЕТО ПРИ БРЕМЕННИ ЖЕНИ

Тютюнопушенето по време на бременността увеличава риска от недоносеност, спонтанен аборт и тежки усложнения, заплашващи живота, както на детето, така и на майката.

Увеличава риска от спонтанен аборт;

Удвоява риска от недоносеност;

Увеличава риска от преждевременно пукване на околоплодния мехур;

Увеличава риска от абрупция (откъсване) на плацентата;

Увеличава риска от плацента превия;

Увеличава риска от внезапна смърт на бебето;

Увеличава риска от вродени малформации;

7.УВЕЛИЧЕН РИСК ОТ РАК ПРИ ТЮТЮНОПУШЕНЕ

Пушенето на цигари и дори пасивното пушене е карциногенно. Увеличава риска от развитие на почти всички видове рак. Някои от видовете рак с повишен риск от развитие при тютюнопушене:

Рак на белия дроб.;

Рак на ларинкса, устата и гълтача.

Бъбречноклетъчен рак;

Рак на пикочния мехур;

Рак на гърдата;

Рак на шийката на матката;

Рак на панкреаса;

Рак на стомаха;

Рак на черния дроб, дебелото черво, жлъчния мехур, миелоидна левкемия, сарком на Капоши и др.

8.ВРЕДИ ОТ ПАСИВНОТО ПУШЕНЕ

Пасивното пушене увеличава риска към същите заболявания, както и активното пушене.

Увеличението на риска при пасивни пушачи е значимо – 25-30% увеличение при сърдечносъдови заболявания, 20-30% увеличение на риск от белодробен рак.

25 ФАКТА ЗА ЦИГАРИТЕ, КОИТО ЩЕ ВИ ОТКАЖАТ ЗАВИНАГИ ОТ ТЯХ: 1. Тютюнопушенето увеличава окосмяването на лицето при жените. 2. Пушенето дори само на 5 цигари дневно намалява растежа на белодробната фунцкия при тийнейджърите. 3. Тютюнопушенето увеличава отделянето на храчки, задълбочава кашлицата и хриповете. 4. Пушачите боледуват два пъти по-често през зимния период и приемат повече лекарства. 5. Един на всеки трима пушачи умира от болести, свързани с тютюнопушенето. 6. Тютюнопушенето задълбочава проблемите със съня. 7. Ако пушите, вероятността от сърдечно-съдови заболявания е два пъти по-висока при вас. Този навик е сред виновниците за необяснимо сърцебиене и аритмия. 8. Тютюнопушенето може да доведе до безплодие и сериозни последици за плода при бременност. 9. Пушачите се задъхват по-лесно, имат занижена издръжливост и реагират по-бавно. 10. Никотинът съсипва кожата на лицето и предизвиква неприятен жълтеникав оттенък. 11. Тютюнопушенето причинява около 90% от всички смъртни случаи на рак на белия дроб при мъжете и жените. Повече жени умират от рак на белия дроб, отколкото от рак на гърдата. 12. Около 80% от всички смъртни случаи, предизвикани от белодробна болест, са причинени от цигарите. 13. Пушачите са от 2 до 4 пъти по-застрашени от инсулт и коронарна болест на сърцето. 14. Тютюнопушенето отслабва имунната система и така увеличава риска от редица сериозни заболявания, понякога с фатален край. 15. Пушенето вреди на кръвоносните съдове и намалява притока на кръв към крайниците. Това кара сърцето на бие по-бързо, което пък покачва кръвното налягане. Възможно е и образуването на съсиреци. Когато те блокират притока на кръв към сърцето, има риск от инфаркт. 16. Тютюнопушенето влошава астмата и увеличава пристъпите. 17. Пушенето може да причини рак почти навсякъде по тялото. 18. Тютюнопушенето влошава състоянието на костите и намалява плътността им. 19. Тютюнопушенето се отразява негативно и върху зъбите и венците, като може да доведе до загуба на зъби. 20. Тютюнопушенето може да увеличи риска от катаракта (помътняване на естествената леща и влошаване на зрението). 21. Тютюнопушенето е сред причините за захарен диабет. Рискът при пушачите скача до 30-40%. 22. Тютюнопушенето е причина и за ревматоиен артрит. 23. Заедно с никотина, вдишвате още около 7000 други химикала. Много от тях предизвикват сериозни промени в организма. Тютюновият дим съдържа над 60 известни канцерогенни химикали. 24. В резултат на употребата на цигари, до мозъка достига по-малко кислород, както и до сърцето, мускулите и другите органи. 25. Белите дробове съдържат малки косъмчета (реснички), които им помагат да се почистват от чуждите вещества. Водородният цианид, който се съдържа в цигарите, спира този процес. Така, в белия дроб се натрупват отровни химикали. Бонус: Никога не е късно да спрете цигарите!

 Още от първия ден на отказ организмът ще започне да се възстановява. Споделете това, ако искате да помогнете на приятелите си да кажат "Край!" на този смъртоносен навик.