29 СЕПТЕМВРИ- Световен ден на сърцето

На 29 септември традиционно отбелязваме Световния ден на сърцето.

ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ ЗА СЪРЦЕТО

  • Сърцето се съкращава средно 70 пъти в минута (100 000 на ден);
  • Сърцето в норма при мъжете тежи между 280 и 340 грама, а при жените между 230 и 280 грама;
  • Сърцето може да достигне тегло от над 500 грама, което обаче води до увреждания в сърдечната мускулатура;
  • Сърцето в норма има големината на юмрука на съответния човек;
  • Само за 1 минута сърцето изтласква 6 литра кръв;
  • За 100 години човешки живот сърцето успява да направи около 5 милиарда съкращения;

В рамките на Световния ден на сърцето, отбелязван в цял свят, усилията на институции, здравни работници, неправителствени организации и други са насочени към активно информиране на хората за опасностите и начините за превенция на сърдечните заболявания. Всяка година те причиняват близо 30% от всички смъртни случаи на земята (над 17 милиона живота годишно).

Застрашени от сърдечни заболявания са и децата. При тях рискове съществуват както преди раждането, така и през годините, когато детето израства. Тези рискови фактори са свързани с неправилното хранене, липсата на физическа активност, а също така ролята на неблагоприятната среда, причинена от тютюнопушене, например. Освен това, децата могат да страдат и психически, ако някой от родителите им е болен или почине от сърдечно-съдово заболяване. Ежедневието на модерния човек също крие своите рискове от най-ранна възраст – такива са леснодостъпните, но вредни храни, увлечението по компютърните занимания и др.

Тези цифри могат да бъдат драстично намалени с няколко прости правила, които всеки може да предприеме в семейна среда:

-налагане на здравословно меню- Избягвайте храни с високо съдържание на сол, захар и вредни мазнини. Редовният прием на плодове и зеленчуци подобрява физическото състояние и намалява риска от сърдечно-съдови заболявания. Ограничете приема на сол до под 5 гр. на ден. Подбирайте цветни комбинации от плодове и зеленчуци, за да привлечете вниманието на детето. Приобщете го към процеса на приготвяне на пълноценна и здравословна храната.

-повишаване на физическата активност- Липсата на физическа активност е причина за 6% от смъртните случаи на планетата. Наднорменото тегло, диабетът и липсата на физическа активност при децата са основните причини те да боледуват от сърдечно-съдови заболявания като възрастните. Дори 30-минутна активност пет пъти седмично намалява значително риска от сърдечни болести. Насърчавайте децата си да спортуват в  училище и в свободното си време.

-спиране на тютюнопушенето-  Всеки втори пушач умира от свързани с тютюнопушенето болести. За съжаление все повече деца и тийнейджъри се пристрастяват към цигарите. Всяка година пасивното тютюнопушене убива повече от 600 хиляди непушачи, в това число и не малко деца. Спрете цигарите изцяло или поне докато се намирате вкъщи, за да запазите здравето и живота на хората, които обичате. Информирайте децата за рисковете от тютюнопушене, стимулирайте ги да изберат пътя на непушача.

От Световния календар се отбелязват и други сърдечно-съдови заболявания – Световен ден на тромбозата (14 октомври), Световен ден за борба с инсулта (29 октомври) и Международната седмица на предсърдното мъждене (23-29 ноември).