20 ОКТОМВРИ – СВЕТОВЕН ДЕН ЗА БОРБА С ЙОДДЕФИЦИТНИТЕ ЗАБОЛЯВАНИЯ

 

 

Всяка година на 20 октомври се отбелязва Световният ден за профилактика на йоддефицитните заболявания /ЙДЗ/.

Йоддефицитните заболявания представляват глобален медико-социален проблем. Почвите, водата и въздухът в планинските и полупланинските райони са бедни на йод. Населението в тях приема по-малко количество йод с храната и водата и е изложено на значително по-висок риск от развитието на йоддефицитни заболявания.

България е част от един от най-засегнатите в Европа райони − Балканският йоддефицитен район. Планинските и полупланинските райони съставляват около една трета от територията на страната.

С използването на йодирана сол, България постигна успех в елиминирането на йоддефицитните заболявания, като от 23% през 90-те години на миналия век те спаднаха до 2.8%, което е под равнището на значимост за общественото здраве. Съдържанието на йод в нея е съобразено с дневните нужди от йод, като количеството сол, което трябва да се консумира дневно е не повече от 5 гр. Готварската сол, която се предлага в търговската мрежа и се използва в хранително-вкусовата промишленост трябва да съдържа калиев йодат от 28 – 55 мг/кг сол.

Йодът е един от микроелементите в природата, жизнено необходим за пълноценното развитие и растеж на човешкия организъм. Той е главна съставна част на хормоните, произвеждани от щитовидната жлеза, които осигуряват обменните процеси в организма, както и нормалните функции на нервната, сърдечно-съдовата и половата система. Йодът е абсолютно необходим за пълноценното развитие на мозъка през вътреутробния период и в първите месеци след раждането, за растежа и развитието в детската възраст и пубертета. По време на бременност недостигът на йод причинява аборти, мъртвораждания и тежки вродени дефекти на плода (кретенизъм, глухонемота и др.).

Ежедневната употреба на йодирана сол в количество не повече от 5 гр. (1 чаена лъжичка) предотвратява йоддефицитните заболявания. За да бъде профилактиката с йодирана готварска сол ефективна, следва да се спазват следните правила:

  • Да се използва само йодирана сол с валиден срок на годност;
  • След отваряне на опаковката да се съхранява в плътно затворени сухи съдове, за да се запази йодното ѝ съдържание;
  • Да се прибавя в края на термичната обработка на ястията, за да се предотврати намаляването на йодното съдържание;
  • Да се използват йодни или йодсъдържащи лекарства по време на бременност и кърмене само след консултиране със съответния специалист, наблюдаващ бременността и послеродовия период.