17 май-Световен ден за борба с хипертонията

 

На 17 май се отбелязва Световния ден за борба с хипертонията. Артериалната хипертония (АХ) се счита за "съвременна епидемия", тъй като се установява средно при 4 от 10 възрастни над 25-годишна възраст и се определя като глобален рисков фактор за за инфаркт на миокарда и мозъчен инсулт, смърт и нетрудоспособност. Честотата ѝ нараства с възрастта, като се повишава стъпаловидно след 50 годишна възраст, а след навършване на 65 години достига до 80% при жените

Хипертонията се определя като постоянно повишено артериално налягане, тоест налягане, което превишава условно приетото за нормално ниво. Приема се диагноза артериална хипертония, когато стойностите на кръвното налягане, измерено поне два пъти в денонощието по едно и също време, надхвърлят 140 mmHg за систолното налягане и 90 mmHg  за диастолното.

Артериалната хипертония обикновено протича безсимтомно или с незначителни оплаквания. В зависимост от стадия и начина на протичане на заболяването болните се оплакват най-често от следните симптоми: главоболие и световъртеж, замайване и зрителни нарушения, нарушения в равновесието и координацията.

В по-късните стадии на заболяването започват да се проявяват и симптоми от страна на прицелните органи - сърце, ретина, централна нервна система, вегетативна нервна система и бъбреци. Могат да се наблюдават също стенокардия, сърдечни аритмии, преходни нарушения на мозъчното кръвообращение и др.

Факторите, съдействащи за повишаване на кръвното налягане, са:

1.Наследственост - Ако някой или някои от членовете на семейството ви страдат от хипертония, трябва да проверявате редовно нивото на кръвното си налягане.

2.Стрес - Когато сте подложени продължително време на силно напрежение, може да настъпи стрес, който да повиши кръвното ви налягане.

3.Възраст - В процеса на остаряването артериите ни се втвърдяват и стесняват, което кара сърцето да работи по-усилено и кръвното налягане се повишава.

4.Някои медикаменти: Орални контрацептиви (противозачатъчни); Болкоуспокояващи (нестероидни противовъзпалителни); Някои антидепресанти; Анаболни стероиди;

5.Бременност - Възможно е временно повишаване на кръвното налягане у някои жени.

6.Други рискови фактори могат да бъдат наднорменото тегло, употребата на много сол, нездравословното хранене, консумацията на много алкохол и липсата на достатъчно физическа активност.

Препоръки за ограничаване на риска от възникване на хипертония:

-Хранете се здравословно - Менюто ни трябва да е богато на плодове, зеленчуци и продукти с намалено съдържание на наситени и общи мазнини.

-Намалете  солта - Ежедневният прием на натрий не трябва да надхвърля 2.4 g  (6 gнатриев хлорид).

-Поддържайте здравословно тегло - Индексът на телесната маса трябва да бъде между 18.5 и 24.9.

-Ограничете употребата на алкохол - Редовната консумация на големи количества алкохол може да повиши кръвното налягане.

-Физическа активност - Извършвайте редовно физически упражнения (поне 30 минути на ден).

-Спрете да пушите - Ако вече имате високо кръвно налягане, пушенето ще увеличи опасността да получите мозъчен удар и ще намали ефективността  на някои лекарства за контрол на високото кръвно налягане.

 -Намалете нивото на стреса.

Системният контрол на кръвното налягане намалява риска от инфаркт и инсулт. Артериалната хипертония обикновено е безсимптомна, затова е необходимо да проверявате нивото на кръвното си налягане поне два пъти годишно. Хората, които страдат от хипертония, трябва да измерват кръвното си налягане ежедневно.