16 Oктомври- Световен ден на прехраната

Световният ден на прехраната се отбелязва по решение на Организацията на ООН по прехрана и земеделие (ФАО) в деня на създаването ѝ - 16 октомври 1945 г. Чества се в над 150 страни, като България се включва през 2006 г. За първи път официално е обявено, че една от най-важните задачи е изкореняването на глада по света и създаването на условия за устойчиво земеделие, което би могло да изхрани населението в световен мащаб.

Над един милиард души по света страдат от недохранване, което прави 15% от цялото човечество, а на всеки шест секунди умира едно дете от недохранване и свързаните с това здравни проблеми. Установено е, че гладът и недохранването подкопава генетичния фонд на цели континенти. Децата в „третия свят“ се раждат и растат болнави и са умствено изостанали.  Тази цифра нараства вследствие на хранителната и финансовата криза.

Очаква се през 2050 година населението на Земята да е 9 милиарда човека. За да се осигури достатъчно храна за всеки е необходимо сегашните хранителни системи да бъдат преосмислени и променени. Важно е да се намали влиянието на производството на храна върху околната среда, тъй като при него се генерират твърде много газове с парников ефект, водните ресурси се използват прекомерно и се създава реална заплаха за биологичното разнообразие. Едни от най-важните задачи пред нас като потребители са да разберем как изборът ни на храна в магазина влияе върху фермерите и да се научим как да не изхвърляме от храната си по време на транспорта, съхраняването ѝ или в домовете си.

На този ден напомняме за необходимостта от здравословно хранене, както и за проблема със затлъстяването и обездвижването. Храната е един от основните фактори за нормално физическо и психическо развитие на човека. Тя трябва да е в достатъчно количество и с доказано качество. Освен, че е нужно да се храним, важно е да се храним здравословно, съчетавайки храненето с движение и природосъобразен начин на живот.

Приемът на белтъчини, въглехидрати, мазнини, витамини и минерални вещества трябва да е съобразен с физиологичните нужди на организма.

Диетолозите препоръчват няколко основни правила при храненето:

- разнообразие при избора на хранителни продукти;

- прием на по - малко количества храна, но по-често;

-  консумация на достатъчно белтъчини;

- ограничаване на мазнини и пържени храни;

- ограничаване на захарта и захарните изделия;

- ежедневна консумация на сурови зеленчуци, плодове и пълнозърнести продукти;

- намаляване употребата на сол и консумацията на солени храни;

- прием на достатъчно вода и течности за деня;

- избягване употребата на алкохол;

- правилна обработка на храната;

- поддържане на здравословно тегло и физическа активност всеки ден;