16 Ноември – Световен ден за борба с онкологичните заболявания

 

 

Онкологичните заболявания са втората най-често срещана причина за смъртта на хора в Европа и все пак до 40% от случаите могат да бъдат предотвратени. Световният ден за борба с рака е добър повод да се повтори, че подходящата превенция, ранното откриване и достъпът до качествени грижи могат да спасят хиляди животи. Тенденцията на заболеваемостта от рак през последните години показва бързо нарастване. Жените до 45 годишна възраст боледуват по-често от рак от мъжете, като след тази възраст картината е обратна. България стои в средни позиции по отношение на онкологичната заболеваемост в света. С най-високи стойности е тя в областите с най-голяма индустриализация и урбанизация - Пловдив, София, Варна.

Според Световната здравна организация ракът заема второ място като причина за смъртните случаи в Европа след сърдечно-съдовите заболявания. Основните рискови фактори са пушенето, прекалената употреба на алкохол, затлъстяването, липсата на плодове и зеленчуци в хранителната диета, липсата на физическа активност, излагането на канцерогенни вещества.

Можете да намалите риска от рак чрез спазването на 12 прости препоръки:

1.Да не се пуши. Не използвайте никаква форма на тютюн.

2.Направете своя дом свободен от дим. Подкрепете политиките за забраняване на пушене на работното място.

3.Вземете мерки, за да бъдете със здравословно телесно тегло.

4.Бъдете физически активни в ежедневието. Ограничете времето, което прекарвате в седнало положение.

5.Имайте здравословна диета: Яжте много пълнозърнести храни, варива, зеленчуци и плодове. Ограничете висококалоричните храни (храни с високо съдържание на захар или мазнини) и избягвайте захарните напитки.Избягвайте преработеното месо; ограничете червеното месо и храните с високо съдържание на сол.

6.Ако консумирате алкохол от всякакъв вид, ограничете приема. Да не се пие алкохол е по-добре за профилактика на рака.

7.Избягвайте твърде много слънце, особено за деца. Използвайте защита от слънце. Не използвайте шезлонги.

8.На работното място се предпазвайте от причиняващи рак вещества, като следвате инструкциите за здраве и безопасност.

9.Разберете дали сте изложени на радиация от естествено високи нива на радон във вашия дом. Вземете мерки за намаляване на високите нива на радон.

10.За жени:

-Кърменето намалява риска от рак на майката. Ако можете, кърмете бебето си.

-Хормонозаместителната терапия (ХЗТ) увеличава риска от някои видове рак. Ограничете използването на ХЗТ.

11.Уверете се, че децата ви участват във ваксинационни програми за: Хепатит В (за новородени) и Човешки папиломен вирус (HPV) (за момичета).

12.Участвайте в организирани програми за скрининг на рак за: Рак на червата (мъже и жени), Рак на гърдата (жени) и Рак на маточната шийка (жени).

При всеки тумор има етап на т.нар. локално (местно) развитие, когато той не е дал метастази. Лечебният ефект в този стадий е вероятни 100%. При напредналите в развитието си тумори лечението е нискоефективно и изисква голям арсенал от лечебни подходи с голяма себестойност. Ето защо борбата с рака трябва да се насочи към откриване и лекуване на ранните стадии на злокачествените заболявания, на профилактиката им и на т.нар. предракови състояния (преканцерози).

Промоция на здравето:

Посредством здравно - образователни материали и консултации тя насочва и изяснява на хората значението на ранната диагностика и своевременното лечение на онкологичните заболявания. Посочва причините и начините за отстраняване или намаляване на рисковите. Профилактика на рака трябва да бъде насочена в две направления.

Първична профилактика :

1.напълно отстраняване или намаляване концентрацията на канцерогенни вещества в околната среда, както и ограничаване контакта на хората с тях. Една голяма група от канцерогените са химически - около 2000 вещества от различни производства, селскостопански отрови, някои синтетични бои и химикали и много други, които замърсяват въздуха, водата и почвата и чрез тях - храните.

2.Рисковите фактори, които трябва да са обект на първични профилактични мероприятия са тютюнопушене, алкохол, хранене, радиация, слънчева светлина, професионални вредности, замърсяване на водата и въздуха, генетични фактори.

Вторична профилактика:

Свързана е с активно откриване и лечение на предраковите заболявания. Основно значение тук имат профилактичните прегледи и самонаблюдението.

При жените най-честите ракови локализации са: гърдата - 1/4 от тоталната заболевемост; кожа; шийка и тяло на матката и яйчници. Следват: стомах и дебело черво. Това показва, че основният онкологичен проблем при жените са половите органи. Тук може да се постигне много добра ранна откриваемост при редовни профилактични прегледи, поне веднъж годишно при специалисти онколози - мамолог и гинеколог, както и самонаблюдение.

При мъжете най-честите ракови локализации са: бял дроб; простата. Първичната профилактика на практика при мъжете е насочена към борба с тютюнопушенето, оформяне на рискови групи; хронични бронхити др.

Третичната профилактика:

Включва активно проследяване на вече диагностицирани и лекувани пациенти - ранно начало, непрекъснатост, комплексност и индивидуалност. Това налага такива болни да бъдат под непрекъснато диспансерно наблюдение и лечение

            Как хората могат да си помогнат сами:

Направете здравословен избор на начин на живот, който включва избягване на употребата на тютюневи изделия, получаване на много физическа активност, хранене със здравословна диета, ограничаване на алкохола и безопасност на слънце. Запознайте се с признаци и симптоми на рак и насоки за ранно откриване, защото намирането на рак често прави по-лесно лечението. Споделяйте собствен опит с рака, общувайте с лицата, вземащи решения, и се присъединете към групи за подкрепа, за да помогнете за положителна промяна за всички хора, засегнати от рак. Когато е възможно, използвайте работа и други ежедневни дейности по време и след лечение на рак като възможности за поддържане на нормалност, рутина, стабилност, социални контакти и доходи.

            Как хората могат да помагат на другите:

Подкрепете пациенти с рак и оцелели с физическото и емоционалното въздействие на рака дори след края на лечението. Да призове правителствените лидери да се ангажират с адекватни ресурси за намаляване на смъртните случаи от рак и осигуряване на по-добро качество на живот за пациентите и оцелелите. Обучете себе си и другите за връзката между някои поведения на начина на живот – включително пушенето, лошото хранене и липсата на физическа активност – и риска от рак. Разплитайте слухове и митове, които водят до стигма и дискриминация срещу хора с рак в някои общности. Насърчавайте училищата и работните места да прилагат политики за хранене, физическа активност и забрана на тютюнопушенето, които да помогнат на хората да приемат здравословни навици за цял живот.