11 Октомври –Световен ден за борба със затлъстяването

 

 • Световният ден за борба със затлъстяването се отбелязва от 2015 година насам. Основната му цел е да стимулира хората да поддържат здравословно тегло, както и да се сложи край на кризата със затлъстяването в световен мащаб.

  Днес затлъстяването е определено като „епидемията на 21 век“. В повечето случаи затлъстяването е свързано с повишена консумация на високоенергийни храни от една страна и понижен разход на енергия от друга –нарушен енергиен баланс. Това води до натрупване на ексцесивно (прекомерно) количество мастна тъкан в организма на човека, дължащо се на увеличение на броя и/или размерите на мастните клетки. В зависимост от степента на натрупване на мастна тъкан, състоянието се определя като наднормено тегло или като затлъстяване.

  Рискови фактори

  Генетични фактори. При наличие на един родител със затлъстяване вероятността детето да развие затлъстяване достига 40%, при двама родители вероятността достига 80%. Без фамилна обремененост този процент е 10.

  Фактори на средата. В много случаи средата на живот не благоприятства здравословния начин на живот. Примери за това са липсата на достъпни  съоръжения за спорт, паркове и велосипедни алеи; големите размери на порциите; състава на храната и др.

  Физиологични фактори. В тази група фактори са нарушенията  в обмяната на мастната тъкан, хормонални промени и др.

  Психологически фактори: При някои хора емоционалното състояние оказва влияние върху храненето. В тази група фактори се включват хранителните разстройства.

  Състояния и заболявания като инсулинова резистентност, хипотиреоидизъм, синдром на Кушинг и др.

  Медикаменти. Приемът на някои медикаменти се свързва с увеличение на телесната маса: антидепресанти, антиконвулсанти, някои медикаменти, използвани в лечението на диабет, някои хормонални препарати, кортикостероиди и др.

   Видове затлъстяване:

  В зависимост от разпределението на подкожната мастна тъкан се различават три типа на затлъстяване:

  • генерализирано - дебелината на подкожната мастна тъкан нараства по цялото тяло;
  • женски тип (гиноидно) или периферно - отлагането на мазнините е предимно в долната част на тялото/ханша/; тялото придобива форма на круша;
  • мъжки тип (андроидно) или централно - най-голямо количество мастна тъкан е отложена по корема и гърдите; тялото придобива форма на ябълка.

   Методи за диагностика и оценка на заболяването

  Индексът на телесната маса (ИТМ) - общоприет показател, използван за оценка на затлъстяването. Той се изчислява като се раздели теглото в килограми на ръста в метри на квадрат: ИТМ=кг/м². Обикновено се приема, че хора с ИТМ ≥ 30 кг/м² имат прекомерно натрупване на мастна тъкан, но ИТМ не е показател за разграничаване на мускулна от мастна тъкан.

   

  Степени на затлъстяване според индекс на телесна маса (ИТМ) и риск от съпътстващи заболявания

   

  Класификация

  ИTM(кг/м²)

  Риск от съпътстващи затлъстяването усложнения

  Нормално тегло

  18.5 – 24.9

  Невисок

  Наднормено тегло

  25.0 – 29.9

  Висок

  Затлъстяване І степен

  30.0 – 34.9

  Умерено висок

  Затлъстяване ІІ степен

  35.0 – 39.9

  Много висок

  Затлъстяване ІІІ степен

   40

  Свръхвисок

   

  Обиколка на талията и съотношение талия/ханш - Измерването на обиколката на талията е друг показател, който се използва при оценка на затлъстяването. Увеличената обиколка на талията е свързана със значимо по-висок риск от поява на сърдечно-съдово заболяване чрез повишение на стойностите на систолното и диастолното артериално налягане. 

   

   Факторът наднормено тегло води до потенциално увеличение на риска от сърдечно-съдови и мозъчно-съдови заболявания, захарен диабет тип 2, ставни и дихателни заболявания, злокачествени новообразувания. Прекомерното натрупване на мастна тъкан е рисков фактор за развитие на постменопаузален рак на гърдата, карцином на ендометриума, на дебелото черво, на простатата, на жлъчния мехур и билиарните пътища.

  Риск от развитие на усложнения, свързани със затлъстяването

   

  Риск от усложнения

  Обиколка на талията в сантиметри

  Мъже

  Жени

  Повишен

  ≥94

  ≥80

  Значително повишен

  ≥102

  ≥88

   

  Съотношението талия/ханш може да се използва за оценка на преразпределението на мастната тъкан в тялото и определяне на вида затлъстяване. Нормално съотношението талия/ ханш трябва да е по-малко от 1,0 за мъжете и 0,85 за жените. Доказано е, че честотата на сърдечно-съдовите и мозъчно-съдови инциденти расте с увеличаване на съотношението талия/ ханш и при двата пола.

   Методи за лечение

  Съществуват различни методи за лечение: диетолечение, двигателна активност, поведенческа терапия; лечение с медикаменти, хирургични методи и др.

  Тъй като затлъстяването е резултат от нарушен енергиен баланс – повишен енергиен внос и/или намален енергиен разход, основните принципи на лечение включват тези два аспекта.

  Намаляване на енергийния внос може да се постигне чрез: гладуване; нискокалоричен режим; диети със специален засищащ режим; промяна на хранителното поведение; психологически методи на въздействие – лечение на стреса, социална подкрепа и др.; средства, потискащи апетита.

  Всяко лечение е индивидуално и е под наблюдение на специалист диетолог.

   Профилактика на затлъстяването

   За да поддържате здравословно телесно тегло, спазвайте следните правила:

  • Приемайте храна с енергийна стойност, съответстваща на вашия енергоразход. За съвременния човек в активна трудова възраст (30-60 г.) е свойствена ниска или умерена физическа активност, поради което средната енергийна потребност за мъжете варира между 2500 и 2900 ккал/ден, а за жените между 1980 до 2250 ккал/ден.
  • Хранете се редовно и умерено, в приятна атмосфера. Спазвайте определен час за хранене. Разделете храната на три основни приема с 2-3 междинни закуски. Препоръчително е да намалите обема на порциите. Вечеряйте не по-късно от 2-3 часа преди лягане.
  • Консумирайте редовно зърнени храни и варива като източник на енергия. Тези продукти са бедни на мазнини и богати на хранителни влакнини, които увеличават обема на храната и засилват усещането за ситост.
  •   Консумирайте ежедневно над 400 грама разнообразни зеленчуци и плодове, за предпочитане сурови.
  • Избягвайте тестените изделия.
  •   Ограничете приема на захар, захарни и сладкарски продукти, избягвайте газирани безалкохолни напитки и напитки, съдържащи захар.
  • Намалете количеството на пикантните подправки и солта до минимум.
  • Пийте не по-малко от 1,5 л вода и течности дневно.
  • Намалете консумацията на мазнини и алкохолни напитки, тъй като са висококалорични.
  • Движете се ежедневно: ходете пеш или спортувайте съобразно възрастта си.