1-7 АВГУСТ – СВЕТОВНА СЕДМИЦА НА КЪРМЕНЕТО

Всяка година през месец август се провежда  световна седмица на кърменето с подкрепата на СЗО и УНИЦЕФ.

Понятието изключително кърмене означава прием единствено и само  на майчино мляко, без прием на храни и други напитки, включително и вода. Според СЗО и УНИЦЕФ препоръчително е децата да се кърмят изключително до навършване на 6 месеца, възраст за оптимален растеж и развитие.

През 1990 г. във Флоренция е приета Декларацията Innocenti на УНИЦЕФ, според която: „Световна цел за възможно най-добро здраве и хранене на майката и детето трябва да бъде всички жени да са в състояние да кърмят децата си изцяло и всички бебета през първите четири-шест месеца да бъдат хранени изключително с майчино мляко. След това трябва да получават подходяща за възрастта им и достатъчна храна, но да бъдат кърмени до двегодишната си възраст или дори по-дълго. Тази идеална форма на детското хранене може да бъде осъществена, ако жените бъдат подкрепяни от всички свои близки и от съответните власти да кърмят децата си.“

Подкрепата за майките е от съществено значение. Кърменето трябва да се усвои и много жени срещат трудности в началото. Болката, разранените зърна и страхът, че няма достатъчно мляко за бебето, са много често срещани. Необходими са повече лечебни заведения, които подкрепят кърменето, както и повече обучени консултанти, които да насърчават майките и да им помагат.

Има множество ползи от кърменето както за майката, така и за бебето, които се трудно биха се постигнали при хранене с мляко за кърмачета. По хранителен състав кърмата превъзхожда всяка друга храна, която можете да осигурите на своето бебе, а имунната защита, която вашето бебе получава от нея, е важна, за да расте то здраво и щастливо.

Кърменето осигурява всички хранителни вещества от първия ден. Освен че осигурява така важните желязо, калций и фосфор под форма, която вашето бебе може да усвоява лесно, тя съдържа и жизнено важните мастни киселини в адекватни количества. Вашето бебе след раждането се нуждае от постоянен внос на LCP (дълговерижни полиненаситени мастни киселини), осигуряванчрез прием на кърма , тъй като те са необходими за развитието на мозъка, очите и нервната система, които продължават да нарастват и се развиват бързо.

Кърмата подпомага имунната система на Вашето бебе. Тя съдържа комбинация от защитни фактори, включително антитела и пребиотични олигозахариди и укрепва защитата на Вашето бебе от болести. Кърмата може също да предпази вашето бебе от развиване на астма в ранното детство. Пребиотичните олигозахариди, естествено съдържащи се в кърмата, са специални хранителни вещества, които подпомагат растежа на полезните бактерии в храносмилателната система. Доминирането на тези „добри“ бактерии спомага за потискането на болестотворните организми, а този баланс поддържа естествените механизми на вътрешна защита на бебето. Освен това те допринасят за здравословното храносмилане

Физическото докосване между вас и вашето бебе по време на кърмене е естествен начин за подпомагане в значителна степен на допира с кожата и взаимодействия като говорене, контакт с очи и люлеене. Близостта осигурява комфорт и топлина, като едновременно с това стимулира сетивата за допир, зрение, мирис, слух и вкус.

Кърменето стимулира освобождаването на хормон, наречен окситоцин, който има положителен ефект върху вашите емоции; той Ви кара да се чувствате отпуснати и доволни, докато храните бебето си, и превръща храненето в едно успокояващо преживяване и за двама ви.

Кърменето е естествен и здравословен начин да редуцирате част от натрупаните по време на бременността  мастни депа.. Изследванията показват, че майките, които кърмят, са склонни по-бързо да възстановят теглото си отпреди бременността и имат по-голям успех при поддържането му.

Освен че намалява нивата на стрес, за кърменето се твърди, че подобрява метаболизма и намалява риска от остеопороза, рак на гърдата и рак на яйчниците. То също отлага възстановяването на менструалния ви цикъл, което означава, че запасите ви от желязо няма да се изчепват и да са прекомерно ниски, а има и по-малка вероятност да забременеете, докато кърмите (но имайте предвид, че това не се счита за ефективен противозачатъчен метод).​

Ако кърмите, вашето бебе приема всичките си хранителни вещества от вас, така че е важно да поддържате здравословния модел на хранене, който сте изградили по време на бременността. Майчинството може да бъде ангажиращо и уморително, особено в първите дни, така че приемът на подходящите храни ще ви осигури така необходимите енергия и хранителни вещества.

Най-подходящите храни за кърмачки: Храните, богати на въглехидрати(скорбяла), като пълнозърнест хляб, зърнени храни, паста и картофи осигуряват енергия. Плодовете и зеленчуците осигурят важни витамини, минерали и хранителни влакнини. Може да си набавите нужните протеини от богати на тях храни - месо, варива, риба и яйца, но се придържайте към умерените количества и избирайте по-крехки меса. Богатите на калций храни, като полуобезмаслено мляко, сирене и кашкавал, също са от важно значение.

Докато кърмите, е важно да не забравяте да пиете много вода. Ще имате нужда от около 2 литра дневно, тъй като водата е от съществено значение за продуцирането на кърма. За много майки е от полза да държат под ръка голяма бутилка с вода. Индикация, че не приемате достатъчно течности е, ако урината ви изглежда много тъмна или има по-силна миризма от обичайното. Млякото и плодовият сок без подсладители също са добри варианти на течности, с които да се поддържате хидратирани.

Препоръчително е да избягвате алкохол, когато кърмите, тъй като може да премине от кръвта ви в кърмата. Ако искате да консумирате алкохол, изцедете преди това малко кърма, което да предложите на бебето от шише. Необходими са приблизително 3 часа на една чаша алкохол да напусне организма ви.

Въпреки че можете да се насладите на чаша чай или кафе, контролирайте приема на кофеин, тъй като твърде голямото количество може да доведе до превъзбуда на вашето бебе. Някои жени твърдят, че определени пикантни храни или такива със силен аромат разстройват бебетата им.

Ако забележите, че определена храна по всяка вероятност нарушава комфорта на бебето ви, опитвайте се да я избягвате и проследете дали нещата ще се подобрят. А ако имате някакво конкретно притеснение, говорете с вашия здравен специалист или лекар.