1 ДЕКЕМВРИ – Световен ден за борба със СПИН

 

През 1988 г. Световната здравна организация, в стремежа си да насочи общественото внимание към проблемите на ХИВ/СПИН и да подчертае необходимостта от подкрепа и разбиране за хората, живеещи с ХИВ, обявява 1-ви декември за Световен ден за борба със СПИН. Понастоящем той е признат от и се отбелязва в над 190 държави по света. Прeз 2004 г e cъздaдeнa нeзaвиcимaтa oргaнизaция - Wоrld АIDS Саmpаign, кoятo пoeмa прoвeждaнeтo нa кaмпaниитe.

Чeрвeнaтa пaндeлкa e мeждунaрoдeн cимвoл нa aнти-CПИН кaмпaниятa. Тя e cъздaдeнa прeди 12 гoдини oт групa худoжници, нaрeклa ce "Visuаl АIDS". Cимвoл e нa coлидaрнocттa към хoрaтa, живeeщи c ХИВ и oбeдинявa уcилиятa нa хoрaтa в oбщaтa бoрбa cрeщу бoлecттa. Чeрвeният цвят нa пaндeлкaтa eднoврeмeннo cимвoлизирa любoвтa и кръвтa и тaкa изрaзявa cъпричacтнocттa към зaceгнaтитe oт зaбoлявaнeтo и бoлкaтa, причинeнa oт зaгубaтa нa близкитe, пoчинaли oт CПИН. Чeрвeният цвят cъщo e и прeдупрeждeниe дa нe ce пoдхoждa лeкoмиcлeнo към прoблeмa и дa нe ce прeнeбрeгвa eднo oт нaй-гoлeмитe прeдизвикaтeлcтвa нa нaшeтo cъврeмиe.

Световният ден за борба със СПИН е добър повод да се замислиш – знаеш ли достатъчно?

СПИН е заболяване, което се причинява от вируса на човешкия имунодефицит – ХИВ. Вирусът на СПИН се съдържа в повечето телесни течности на заразен човек, но единствено в кръвта, спермата и вагиналния секрет има достатъчно количество вируси, за да се осъществи заразяване. Това означава, че можеш да се заразиш по:

 1. Полов път – като правиш секс със заразен човек, без да използваш презерватив. Това важи за всеки сексуален контакт, включително анален и орален.
 2. Кръвен път – чрез използване на общи игли, спринцовки, нестерилни инструменти като тези за пиърсинг, татуировки или зъболечение. В съвременните кабинети се използват стерилни инструменти, но е най-добре да се информираш за това преди манипулацията.
 3. Вертикален път – от бременна майка на детето в утробата, по време на раждане или кърмене.

Не можеш да се заразиш при: целувка, прегръдка, масаж, използване на общи тоалетни, докосване, кашлица, ухапване от насекоми, използване на едни и същи дрехи.

Срещу СПИН няма лекарство или ваксина. Единственият начин да се предпазиш е така нареченият безопасен секс – секс с презерватив.

Десет причини да се изследвам за ХИВ:

 1. Защото искам да знам здравния си статус
 2. Защото не съм достатъчно запознат/a с начините на предаване на вируса и може да съм се заразил/а
 3. Защото съм имал рисков/незащитен сексуален контакт
 4. Защото съм употребявал/а игли, които може да са били инфектирани
 5. Защото съм претърпял оперативно лечение/преливане на кръв
 6. Защото съм бременна
 7. Защото искам да се предпазя от вируса
 8. Защото искам да предпазя партньора си и близките си от заразяване
 9. Защото мой близък е носител на ХИВ
 10. Защото ХИВ не дава клинични симптоми

ХИВ-инфекцията се доказва чрез установяване наличието на специфични антитела в кръвта, насочени срещу ХИВ. Времето за поява на антитела (позитивиране на теста) е средно от около 30 до 90 дни след инфектиране с вируса. Тъй като резултатът от изследването може да не установи наскоро придобита инфекция, при съмнение за рисков контакт е желателно да се изчака 3 месеца, преди да се изследвате. Според някои проучвания, в редки случаи, при налична ХИВ- инфекция тестът може да се позитивира едва след 6 месеца.

Може да проверите своя ХИВ статус в:

 1. Kaбинети за анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН (КАБКИС) – те си остават най-добрата опция, защото само там пациентите могат да получат подходяща консултация от специално обучени специалисти преди и след изследването. Освен това анонимността е гарантирана, а кабинети има на 19 места в България.
 2. Лаборатория – разултатите от лабораториите са надеждни, поради използваната методика и апаратура, но не винаги може да се гарантира анонимност и подходяща консултация преди и след тестването.
 3. Тест, закупен от аптеката и извършен от медицинско лице – резултатите са бързи и надеждни, но всеки положителен резултат изисква потвърдителни тестове в лаборатория. Пациентът има свободата сам да избере кое медицинско лице да извърши теста – личният лекар, медицинската сетра, на която има доверие, лаборант или друго лице с медицински познания. Всеки тестов комплект разполага с подробни схематични инструкции както за извършването на теста, така и за тълкуването на резултатите. Но въпреки това е възможно, ако медицинското лице не разполага с достатъчно опит, резултатите да бъдат неправилно интерпретирани.

Бъдeтe oтгoвoрни към coбcтвeния cи живoт!