НАДНОРМЕНО ТЕГЛО И ЗАТЛЪСТЯВАНЕ

Какво е затлъстяване?

Затлъстяване е хронично патологично състояние, което се характеризира с натрупване на ексцесивно (прекомерно) количество мастна тъкан в организма на човека, дължащо се на увеличение на броя и/или размерите на мастните клетки.  

Затлъстяването е резултат на нарушен енергиен баланс – съотношението между енергийната стойност на храната и енергоразхода на човека.

В зависимост от степента на натрупване на мастна тъкан, състоянието се определя като наднормено тегло или като затлъстяване.

Факторът наднормено тегло води до потенциално увеличение на риска от сърдечно-съдови и мозъчно-съдови заболявания, захарен диабет тип 2, ставни и дихателни заболявания, злокачествени новообразувания. Прекомерното натрупване на мастна тъкан е рисков фактор за развитие на постменопаузален рак на гърдата, карцином на ендометриума, на дебелото черво, на простатата, на жлъчния мехур и билиарните пътища.

 

Причини и рискови фактори

За развитието на заболяването играят роля няколко различни групи фактори:

Генетични фактори. При наличие на един родител със затлъстяване вероятността детето да развие затлъстяване достига 40%, при двама родители вероятността достига 80%. Без фамилна обремененост този процент е 10.

Фактори на средата. В много случаи средата на живот не благоприятства здравословния начин на живот. Примери за това са липсата на достъпни  съоръжения за спорт, паркове и велосипедни алеи; големите размери на порциите; състава на храната и др.

Физиологични фактори. В тази група фактори са нарушенията  в обмяната на мастната тъкан, хормонални промени и др.

Психологически фактори: При някои хора емоционалното състояние оказва влияние върху храненето. В тази група фактори се включват хранителните разстройства.

Състояния и заболявания като инсулинова резистентност, хипотиреоидизъм, синдром на Кушинг и др.

Медикаменти. Приемът на някои медикаменти се свързва с увеличение на телесната маса: антидепресанти, антиконвулсанти, някои медикаменти, използвани в лечението на диабет, някои хормонални препарати, кортикостероиди и др.

 

Видове затлъстяване:

В зависимост от разпределението на подкожната мастна тъкан се различават три типа на затлъстяване:

·        генерализирано - дебелината на подкожната мастна тъкан нараства по цялото тяло;

·        женски тип (гиноидно) или периферно - отлагането на мазнините е предимно в долната част на тялото/ханша/; тялото придобива форма на круша;

·        мъжки тип (андроидно) или централно - най-голямо количество мастна тъкан е отложена по корема и гърдите; тялото придобива форма на ябълка.

 

Методи за диагностика и оценка на заболяването

Индексът на телесната маса (ИТМ)е общоприет показател, използван за оценка на затлъстяването. Той се изчислява като се раздели теглото в килограми на ръста в метри на квадрат: ИТМ=кг/м².

 

Степени на затлъстяване според индекс на телесна маса (ИТМ) и риск от съпътстващи заболявания

 

Класификация

ИTM(кг/м²)

Риск от съпътстващи затлъстяването усложнения

Нормално тегло

18.5 – 24.9

Невисок

Наднормено тегло

25.0 – 29.9

Висок

Затлъстяване І степен

30.0 – 34.9

Умерено висок

Затлъстяване ІІ степен

35.0 – 39.9

Много висок

Затлъстяване ІІІ степен

> 40

Свръхвисок

 

Обикновено се приема, че хора с ИТМ ≥ 30 кг/м² имат прекомерно натрупване на мастна тъкан, но ИТМ не е показател за разграничаване на мускулна от мастна тъкан.

Обиколка на талията и съотношение талия/ханш

Измерването на обиколката на талията е друг показател, който се използва при оценка на затлъстяването. Увеличената обиколка на талията е свързана със значимо по-висок риск от поява на сърдечно-съдово заболяване чрез повишение на стойностите на систолното и диастолното артериално налягане. 

 

 

Риск от развитие на усложнения, свързани със затлъстяването

 

Риск от усложнения

Обиколка на талията в сантиметри

Мъже

Жени

Повишен

≥94

≥80

Значително повишен

≥102

≥88

 

Съотношението талия/ханш може да се използва за оценка на преразпределението на мастната тъкан в тялото и определяне на вида затлъстяване. Нормално съотношението талия/ ханш трябва да е по-малко от 1,0 за мъжете и 0,85 за жените. Доказано е, че честотата на сърдечно-съдовите и мозъчно-съдови инциденти расте с увеличаване на съотношението талия/ ханш и при двата пола.

 

Методи за лечение

Съществуват различни методи за лечение: диетолечение, двигателна активност, поведенческа терапия; лечение с медикаменти, хирургични методи и др.

Тъй като затлъстяването е резултат от нарушен енергиен баланс – повишен енергиен внос и/или намален енергиен разход, основните принципи на лечение включват тези два аспекта.

Намаляване на енергийния внос може да се постигне чрез: гладуване; нискокалоричен режим; диети със специален засищащ режим; промяна на хранителното поведение; психологически методи на въздействие – лечение на стреса, социална подкрепа и др.; средства, потискащи апетита.

Всяко лечение е индивидуално и е под наблюдение на специалист диетолог.

 

 

Профилактика на затлъстяването

 

За да поддържате здравословно телесно тегло, спазвайте следните правила:

·        Приемайте храна с енергийна стойност, съответстваща на вашия енергоразход. За съвременния човек в активна трудова възраст (30-60 г.) е свойствена ниска или умерена физическа активност, поради което средната енергийна потребност за мъжете варира между 2500 и 2900 ккал/ден, а за жените между 1980 до 2250 ккал/ден.

·        Хранете се редовно и умерено, в приятна атмосфера. Спазвайте определен час за хранене. Разделете храната на три основни приема с 2-3 междинни закуски. Препоръчително е да намалите обема на порциите. Вечеряйте не по-късно от 2-3 часа преди лягане.

·        Консумирайте редовно зърнени храни и варива като източник на енергия. Тези продукти са бедни на мазнини и богати на хранителни влакнини, които увеличават обема на храната и засилват усещането за ситост.

·   Консумирайте ежедневно над 400 грама разнообразни зеленчуци и плодове, за предпочитане сурови.

·        Избягвайте тестените изделия.

·   Ограничете приема на захар, захарни и сладкарски продукти, избягвайте газирани безалкохолни напитки и напитки, съдържащи захар.

·        Намалете количеството на пикантните подправки и солта до минимум.

·        Пийте не по-малко от 1,5 л вода и течности дневно.

·        Намалете консумацията на мазнини и алкохолни напитки, тъй като са висококалорични.

·        Движете се ежедневно: ходете пеш или спортувайте съобразно възрастта си.