29 септември – Световен ден на сърцето

ЖЕНИТЕ СТРАДАТ ОТ СЪРДЕЧНО-СЪДОВИ БОЛЕСТИ НАРАВНО С МЪЖЕТЕ

29 септември – Световен ден на сърцето

 

Кампанията за  отбелязване на Световния ден на сърцето, организирана от СЗО и ЮНЕСКО, си поставя за цел да информира обществото за опасностите и средствата за превенция на сърдечно-съдовите заболявания (ССЗ). Фокус на кампанията през септември 2012 г. е превенцията на жените и децата, които според статистическите данни от последните години са не по-малко застрашени.

Статистически данни:

- Над 17 милиона души годишно умират от ССЗ, което съставлява близо 30% от всички смъртни случаи в глобален мащаб.

- Сърдечно-съдовите заболявания са най-честата причина за смърт сред жените.  Всяка трета жена в света умира от ССЗ.

- В България болестите на органите на кръвообращението са основна причина за смърт и съставляват 67.5 % от всички смъртни случаи.

- В Пловдивска област, както и в страната  като цяло,болестите на органите на кръвообращението са основна причина за смърт. Те съставляват 63.2% от всички смъртни случаи.

 

Три стъпки за ефикасна профилактика на болестите на сърдечно-съдовата система в домашни условия:

 

Придържане към здравословен начин на хранене

 

         Избягвайте храни с високо съдържание на сол, захар и вредни мазнини. Редовният прием на плодове и зеленчуци подобрява физическото състояние и намалява риска от сърдечно-съдови заболявания.

        Съвет: Заменете шоколада с плод, ограничете приема на сол до под 5 гр. на ден. Подбирайте цветни комбинации от плодове и зеленчуци, за да привлечете вниманието на детето. Приобщете го към процеса на приготвяне на храната.

 

 Повишаване на физическата  активност

 

 Липсата на физическа активност е причина за 6% от смъртните случаи на планетата. Наднорменото тегло, диабетът и липсата на физическа активност при децата са основните причини да боледуват от сърдечно-съдови заболявания като възрастните.

Съвет: Дори 30-минутна активност пет пъти седмично намалява значително риска от сърдечни болести. Насърчавайте децата си да спортуват в  училище и в свободното си време.

 

Отказ от тютюнопушене

 

       Всеки втори пушач умира от свързани с тютюнопушенето болести. За съжаление все повече деца и тийнейджъри се пристрастяват към цигарите. Всяка година пасивното тютюнопушене убива повече от 600 хиляди непушачи, в това число и не малко деца.

Съвет: Спрете цигарите изцяло или поне докато се намирате вкъщи, за да запазите здравето и живота на хората, които обичате. Информирайте децата за рисковете от тютюнопушенето, стимулирайте ги да изберат пътя на непушача.

 

Здравословното хранене, редовните физически упражнения и въздържането от тютюнопушене биха предотвратили 80% от преждевременните смъртни случаи.