ХИГИЕНА НА УСТНАТА КУХИНА ПРИ ДЕЦАТА

 

Устната кухина е съставена от преддверие и същинска устна кухина. В същинската устна кухина са разположени зъбите и езикът. Основната функция на зъбите е първичната механична обработка на храната. След шестмесечна възраст започват да никнат т. нар. млечни или временни зъби. Развитието им приключва на 4 годишна възраст, когато те са достигнали максималния си брой от 20. От 5-6 годишна възраст започва смяната на временните зъби с постоянни. Постоянните зъби са 32, по 16 на всяка челюст.  

Първото посещение при лекаря по дентална медицинаби трябвало да се извършва след появата на първото зъбче, още преди детето да навърши 1 година. След това се правят профилактични прегледи поне два пъти в годината (на всеки 6 месеца). Профилактичните прегледи са безплатни за децата и се поемат от НЗОК.

Правила за поддържане на устната кухина:

От съществено значение е избора на четка и паста за зъби. Пастата за зъби трябва да е в малко количество (колкото грахово зърно), тъй като има опасност от поглъщане. Когато се почистват временните зъби се използва паста без съдържание на флуор. След появата на постоянните зъби почистването им се осъществява с флуорна паста, а за междузъбните пространства се използват зъбни конци.

Четката трябва да е съобразена с анатомо-физологичните особености  на устната кухина при децата и да е с достатъчно малка работна част. Подходящи са четките с полирани найлонови косъмчета. За допълнително омекотяване може да се потопи в топла вода за няколко минути. Четкането на зъбите трябва да е достатъчно продължително (поне 2-3 минути) и ефективно. Почистването на зъба става от венеца към върха. Вътрешните повърхности се мият с движения нагоре-надолу. Прекаленото агресивно и неправилно четкане причинява нарушение на зъбния емайл. След 3 годишна възраст у детето се създават навици за самостоятелно миене на зъбите с четка, а родителя проверява дали са добре почистени. След всяко използване космената повърхност на четката се почиства с течаща вода и се подсушава. Добре е да се постави предпазител, възпрепятстващ контаминирането на вече почистената четка. Износената четка не почиства ефективно, за това е необходимо често да бъде подменяна с нова.  Важно е да се знае, че четката за зъби е индивидуално средство за почистване на устната кухина.

Профилактикатана кариеса и на другите заболявания на устната кухина е необходимо да започне още в ранна детска възраст. На бебето не  трябва да се дават подсладени млека и вода, както и плодови сокове. След всяко хранене на кърмачето се дава вода за да се намали киселинността в устната му кухина. В по-късна възраст храната също играе решаваща роля при формирането на здрава и красива детска усмивка. Храненето трябва да бъде съобразено със следните условия:

Зъб да се ограничи консумацията на въглехидрати, основно на захар, захарни и сладкарски продукти.

Зъб в менюто да присъстват богати на белтъчини храни – яйца, мляко и млечни продукти, месо, риба.

Зъб внимателно с флуора при децата – не трябва да се превишава нормата от 1,5 мг. Набавя се основно от водата, от хранителните продукти се съдържа в месото, рибата, яйцата и черния дроб. Необходимо е повишено внимание при приема на този микроелемент, тъй като при пренасищане в организма се развира флуороза и се образува жълто-кафяво обагряне на зъбите.

Зъб достатъчно витамин С – недостига му води до нарушения в  структурата на зъбите, възпалени и кървящи венци.

Зъб  калций и фолиева киселина в адекватни количества, спрямо възрастта -  калция има   структурна роля при изграждането на зъбите, а фолиевата  киселина е важна за здравето на венците.

Добре е микроелементите да се набавят с храната на детето включително калциевата и фолиева киселина . Те се съдържат в млечните продукти ,рибата, някои видове плодове и зеленчуци.

Необходимостта от допълнителен прием на микроелементи индивидуална и се преценя от личния стоматолог  и лекар след профилактичен преглед.