Сексуално-предаваните болести

НАЙ-РАЗПРОСТРАНЕНИ СЕКСУАЛНО ПРЕНОСИМИ ИНФЕКЦИИ И

КАК ДА СЕ ПРЕДПАЗИМ ОТ ТЯХ

Сексуално-предаваните болести са инфекциозни заболявания, които се предават от човек на човек най-често при сексуален контакт. Те се причиняват от различни микроорганизми - бактерии, вируси, гъбички или паразити. Според вида на причинителя сексуално-предаваните болести се разделят на бактериални и вирусни.

 

Бактериални инфекции

 

Хламидиалната инфекцияе една от най-разпространените полово предавани болести. Тя може да протече без симптоми. Ако все пак симптоми се проявят, това става от 4 до 21 дни след половия акт. Заболяването се характеризира с отделянето на повишено количество гнойно или слузно генитално течение при двата пола.

Гонореята е бактериално заболяване, което се проявява от 7  до 10 дни след заразяването. Има остро, хронично или асимптоматично протичане. При мъжете гонореята се проявява със сърбеж, парене и болка при уриниране. Много скоро се появява и жълто или бяло гнойно течение от пениса. Симптомите на гонореята при жените са парене и болка при уриниране, а в някои случаи и поява на гъсто жълто или бяло течение от влагалището.

Сифилисъте сериозна болест, особено когато не се лекува. Съвременните тестове могат да докажат заболяването, преди то да се е развило. Болестта  има 3 стадия. През първия стадий по половите органи се появява неболезнена раничка, при втория стадий се наблюдава обрив по цялото тялото, повишаване на температурата и увеличени лимфни възли.
При последния стадий на сифилиса се появяват лезии върху различни органи, най-често по кожата и костите. Още при появата на язва трябва да потърсите лекарска помощ. Майката може да предаде болестта на бебето при раждане. Ето защо тестът Васерман е задължителен за бременните жени в България.

Трихомониазатае заболяване, предаващо се по полов път. Заболяването се проявява с болка и парене при уриниране, възпаление на външните полови органи, секрети от влагалището или пикочния канал с миризма на риба. Възможно е да протече и без оплаквания.

Вирусни инфекции

Гениталният херпеспредставлява сексуално трансмисивно заболяване, което се причинява основно от Herpes simplex virus тип 2 и засяга лигавицата на половите органи и разположената в съседство кожа. Наблюдава се при мъже и жени. Симптомите са парене или болка в засегнатата област. След 1-2 седмици оплакванията изчезват, но вирусът остава в организма на заразения човек до края на живота му. Възможно е след време вирусът отново да се активира и да се прояви.

Хепатит Ве вирусна инфекция, която уврежда черния дроб. Хепатит В се предава по кръвен път, чрез полов контакт и по вертикален път - от майката на детето. Инкубационният период е от 40 до 180 дни. При заразените може да се наблюдават оплаквания, характерни за чернодробно увреждане: потъмняване на урината, пожълтяване на кожата и склерите.

Човешки папиломавирус (Human Papillomavirus, HPV) е ДНК вирус, който атакува епителните клетки на кожата и лигавиците на човешкото тяло. Съществуват над 100 типа HVP. Голяма част от тях не предизвикват симптоми при повечето хора, някои разновидности могат да предизвикат брадавици, докато други водят - в малко случаи - до рак на маточната шийка.

Синдромът на придобитата имунна недостатъчност(СПИН) е заболяване на човешката имунна система, причинено от вируса на човешката имунна недостатъчност (HIV). Разграничават се три стадия на HIV инфекцията:

·         първи стадий - първична инфекция или остър HIV синдром;

·         стадий на безсимптомна инфекция;

·         трети стадий - имунната (защитната) система е потисната до такава степен, че се развиват най-различни инфекции и усложнения със съответните оплаквания (симптоми). Именно този стадий се нарича СПИН.

Усложненията на СПИН включват тежки опортюнистични инфекции, засягане на нервната система и развитие на злокачествени заболявания.

 

Статистически данни:

По данни на Националната програма за превенция и контрол на ХИВ/СПИН към Министерството на здравеопазването към 14 февруари 2014 година общият брой на регистрираните носители на ХИВ в страната е 1852 лица. От началото на 2014 година към 14 февруари са регистрирани нови 22 ХИВ–серопозитивни лица. Броят на новорегистрираните мъже е четири пъти по-голям от броя на новорегистрираните жени - 16 от новооткритите ХИВ–позитивни са мъже, а 6 – жени. Географското разпространение на регистрираните случаи на ХИВ показва, че по-голямата част от тях са концентрирани предимно в големите градски райони като София – 11 лица, в област Стара Загора – 3 лица, в областите Бургас и Хасково – по  2 лица, в областите  Пловдив, Перник, Пазарджик и Русе по 1 лице. Като основна уязвима група през последните две  години се очертава групата на мъжете, които имат сексуални контакти с други мъже, които от началото на тази година са 8 лица. По отношение на другата уязвима група – лицата, употребяващи интравенозни наркотици, данните показват, че броят на новорегистрираните намалява, от началото на годината са 2 лица.

Констатира се, че 63% от новорегистрираните ХИВ–позитивни лица са научили положителния си  резултат в 19-те кабинети за безплатно и анонимно консултиране и изследване за ХИВ (КАБКИС) и 17-те мобилни медицински кабинети за цялата страна.

Данните показват, че общо 344 681 души са се изследвали за ХИВ през 2013 г. в КАБКИС, както и във всички лаборатории и лечебни и здравни  заведения на страната.

 

Как да се предпазим от сексуално-предавани болести:

- Най-сигурният начин да се избегне инфектиране със сексуално-преносими инфекции е човек да се въздържа от случайни сексуални контакти;

- Ако имате само един партньор и сте си взаимно верни, рискът да се инфектирате е минимален, в случай, че никой от вас не е носител на СПИ;

- Правилното и постоянно използване на презерватив намалява риска от предаване на ХИВ-инфекцията;

- Използването на индивидуални игли и спринцовки намалява риска от заразяване с кръвопреносими инфекции, каквито са ХИВ и Хепатит В.

Полово предаваните болести имат голямо социално значение. Те могат да предизвикат увреждане на гениталния апарат на мъжа и жената и да доведат до сексуални смущения. Една от най-тежките последици от тях е, че нелекувани навреме и адекватно, могат да причинят безплодие.

 

Единствено правилно поставеният презерватив ти гарантира безопасен секс. Той предпазва теб и партньора ти от сексуално-преносими инфекции, ХИВ/СПИН и от  бременност.

 

При съмнение за СПИН и сексуално предавани болести се изследвай в:

Център за кожни и венерически заболявания - Пловдив – тел. 032/ 60 65 21;

Кабинет за анонимно и безплатно консултиране и изследване за СПИН в РЗИ Пловдив – тел. 032/ 64 34 36.